ÉLETÜNK AZ ÜZENETÜNK

Kérdések és Válaszok az Erőszaknélküliségről


Részlet: Dörnyei Katalin: Az Istentudás alapjai - Útmutató az Alapvető Emberi Értékek megértéséhez című két kötetes könyvéből
 

A kérdező Török Tünde (TT) a válaszokat adó Dörnyei Katalin (DK)

TT: Hogy lehet megvalósítani az erőszak nélküli életet?

DK: Az erőszakmentesség vagy erőszak-nélküliség egy erkölcsi irányultság amely elutasít mindenféle erőszakot. Ezt társadalmilag oktatással, felvilágosítással, meggyőzéssel lehet elérni. Ez nem egy utópia, hiszen valamennyi nagy világvallás tartalmazza az erőszakmentesség elveit, és korunkban is komoly társadalmi lépések történtek és történnek a minél teljesebb körű megvalósítása érdekében. A Wikipédián az olvasható, hogy az erőszakmentesség 1998. november 10-én nyerte el az elfogadottság és intézményesülés rangját, mivel az ENSZ ezen a napon kinyilvánította, hogy a 21. század és a 3. évezred első évtizede szolgálja a "béke kultúrájának és a világ gyermekei erőszakmentességének előmozdítását". 2007 óta Mahátma Gandhi születésnapja, (október 2.-a) az Erőszakmentesség Világnapja.
Az erőszakmentes élet zászlóvivői között található Albert Einstein, Mahátma Gandhi, Lev Tolsztoj, Martin Luther King, vagy Tendzin Gyaco, a jelenlegi (14.) Dalai láma. Az erőszakmentesség felkerült a "zöld" politikai szervezetek irányelvei közé is. 2001-ben 70 ország több mint 800 zöldpárti képviselője fogadta el a "Globális Zöldek Oklevelét" melynek egyik alapelve az erőszakmentesség.

TT: Manapság még nem jellemző beszédtéma az erőszak-nélküliség, nem is értjük pontosan miért olyan fontos.

DK: Nagyon sokat gondolkodott azon Gandhi is, mi is az az erőszak-nélküliség, mire megállapította, hogy már a gondolatnál kezdődik. Általánosságban mindenkinek az ugrik be a témáról, hogy erőszak az, amikor háború van, vagy megvernek valakit, az erőszak-nélküliség pedig értelemszerűen az, ha nincs háború és nem vernek meg senkit. Ennél sokkal többről van szó. Sokszor nagyobb kárt lehet okozni például szavakkal elkövetett erőszakkal - amikor csúnyán, kiabálva, igazságtalanul vagy megalázóan beszélek a másikkal -, mint egy veréssel. Életeket tehet tönkre egy rossz megjegyzés – mondta Sai Baba is, ezt hangsúlyozva.

T.T.: Miért keletkezett egyáltalán erőszak a Földön, van valami funkciója?

D.K.: Mint már említettem, az erőszak minden esetben az egyén tudatlanságából fakad. Az a téves elképzelés az alapja, hogy másoktól különállók vagyunk. Aki nem ismeri a saját isteni természetét, az nem tudja, hogy mi mindannyian Istentől valók vagyunk, és az emberiség nagy családjához tartozunk. Az erőszaknak nincs funkciója, hacsak az nem, hogy „segít” rájönni arra, ki nem vagy.

T.T.: Azért van olyan, amikor szükség van az erőszakra, például az igazság, vagy egy gyengébb megvédéséhez. Ki és mi alapján mondja meg, hogy mikor jó, vagy lehet megengedett dolog?

D.K.: Az erőszak sohasem lehet jó dolog, viszont valóban vannak olyan esetek, amikor az ember rákényszerül arra, hogy erőszakos legyen másokkal szemben. Ilyen például a jogos önvédelem, vagy amikor meg kell védeni egy gyengébb embert. Az erőszakos cselekedet mögötti motiváció a lényeg minden esetben, mert nem mindegy, hogy mi motivál minket, amikor erőszakosak vagyunk.

Nézzünk egy példát. Fegyveres rablás van egy bankban. A bank biztonsági őrének is van fegyvere, tehát ha támadás éri a bankot, akkor természetes, hogy használni fogja azt. A rabló lopni akar, ezért erőszakos, a biztonsági őr pedig meg akarja védeni a bankban dolgozókat, ezért erőszakos. Ha a saját vagy mások testi épségének a védelme érdekében rákényszerülünk arra, hogy mi is erőszakot alkalmazzunk a megtámadó ellen, ez a jogos önvédelem. Az ilyen esetekben a jog is különbséget tesz a két erőszakos fellépés között. 

E-mail értesítést kérek a rendezvény​ekről, programokról és kiadványaikról

 

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

 
 
 

FACEBOOK OLDALUNK
 
 

 
 
ALAPÍTVÁNYUNK BLOGJAI
EGY HELYEN
 
 
ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE

Köszönjük, ha gondol ránk!

tovább

 
ADOMÁNYOK, FELAJÁNLÁSOK RÉSZÜNKRE!
Amennyiben támogatni szeretné tevékenységeinket, munkánkat megtudhatja a részleteket...
 

tovább

 
Az olvasósarok folyamatosan frissül
 
Az Olvasósarok oldal folyamatosan frissül. Ide kerülnek fel részletek Dörnyei Katalin könyveiből. Ezen kívül egyéb érdekességekből is ízelítőt kaphatunk.
 

tovább

 
Beszélgetések a kertben -videók


Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
 

tovább

 
A környezet és természetvédelem, a környezettudatos és egészséges életmód és táplálkozás terjesztése céljából hoztuk létre a fonyódi ZÖLD KÖR klubot.
 

tovább