ÉLETÜNK AZ ÜZENETÜNK

Média szoba

 

Beszélgetések a kertben - 1. rész: A Szeretet Tere


Kátai Piroska: Vendégeim: Dörnyei Katalin és férje Laci


 

Ez a beszélgetés egy 4 részes sorozat első epizódja tanítóinkról, az inspirációról, a képalkotásról, az alapvető emberi értékekről és oktatásáról, a mostani helyzetről, a lelki béke megteremtésének fontosságáról...

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

 

 


 

Beszélgetések a kertben - 2. rész: Párkapcsolat, család


Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Kátai Piroska: A Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival felvett videós beszélgetős sorozat második része mindenkit érint, mert a párkapcsolatról, a családról beszélünk az őseink, a vedrusszok, a védák tanításainak felidézésével. Egy rövid részletet begépeltem kedvcsinálónak...

"Kati: Az Anasztázia könyvekben, talán sokaknak visszatetsző lehet, a házassági szertartásban istennőnek nevezi a férj a feleségét... Ez, az ősi kultúrákban, a védákban is és mindenhol, ugyanígy van. Isten gyermekei vagyunk, és mindkettőnkben az istenit kell látni. Tehát a jót. Ha egy kapcsolatban a hibáit látjuk a másiknak, csak a hibáit, akkor az a kapcsolat tönkre fog menni. Ha az istenit, a jót látjuk benne, akkor azt erősítjük. De ez így van a gyermeknevelésben és mindenféle emberi kapcsolatban. Ugyanígy. Tehát nem kényszeríteni kell a pároknak egymást a változásra, hanem erősíteni kell a másikat a jóban. Ez a nagyon fontos dolog. A gyerekeknél is így van. Nem a hibáit kell neki mondani, bár amikor az ember dühös, akkor előfordul az ilyesmi, de tényleg csak az vezet eredményre, hogyha a jó erősítjük a másikban. Ezt meg lehet figyelni: ha én szeretettel viselkedem bárki iránt, akkor az úgy fog reagálni...

Laci: A mai párkapcsolatoknak szerintem még az a hátulütője, hogy mindenki úgy gondolja, hogy a másiknak kell olyanná válnia számára, amilyen neki jó, az ideális. Elképzel egy jó mintát, lát valami jó kis tévéfilmet, vagy hall, vagy lát egy másik párkapcsolatot, ahol igazából csak a külsőségeket látja, nem tudja igazából mi van, s ezt próbálja átrakni, átvetíteni az ő családjára vagy az ő életére. Úgy gondolja, hogy azért nem működik az ő párkapcsolata, mert az ő párja nem úgy viselkedik, vagy nem úgy reagál, vagy nem adja meg neki azokat a dolgokat, amire szüksége van. Tehát alapból úgy indul ki, hogy őneki, amire szüksége van, az a másiknak kötelessége, hogy azt megadja. Nem abból indul ki, ami az alapvető emberi értékek gyakorlása során az emberben kifejlődik, hogy először magamat kell rendbe rakni. Először fel kell ismerni, hogy nekem milyen rossz hozott mintáim vannak, le kell tisztulnom, mert ha ezek a minták működnek bennem, akkor azokat a régi mintákat, amiket otthonról hoztam, vagy baráti, családi kapcsolatokban láttam, azokat próbálom majd utána ráerőltetni a saját kapcsolatomra... meg vagyok győződve róla, hogy az az igazság, és az a tuti. Amikor az ember elkezd dolgozni magán, akkor arra jön rá, hogy húha, ez igazából azért nem jó, mert én nem is ilyen vagyok, és nem is ez kéne, és mikor lenyugszom, és észreveszem ezt, megjelenik bennem a belső béke, a harmónia, akkor azt veszem észre, hogy ez a környezetemre is hat, a környezetemben lévőket is megérinti. Most két dolog lehet a másiknál: vagy ő is elkezd változni, de nem úgy, hogy én elmondom neki, hogy változzál, hanem ő kérdezi meg, hogy mi ez változás nálad, addig nem is lehet egyáltalán erőltetni... vagy elhagy. Keres egy másikat, mert nem tudja elviselni ezt, neki ez nem az élete... De mindenféleképpen először magunkon kell dolgozni, nem megy máshogy... Ezt fel kell ismerni."

 


 

Beszélgetések a kertben - 3. rész: A KÖZÖSSÉG

Kátai Piroska: Közösségbe születünk, közösségben élünk, a közösség egészsége mindannyiunkra kihat még akkor is, ha nem élünk szoros kapcsolatban másokkal. Vendégeimmel az új közösségek kialakulásáról, a közösség formáló hatásáról beszélgetünk.
 

Vendégeim: Dörnyei Katalin és Lakatos László az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány létrehozói.
 

 

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

 

 


 

Beszélgetések a kertben - 4. rész: SPIRITUALITÁS

Videó a képre kattintva tekinthető meg!
 

Kátai Piroska: vendégemmel, Dörnyei Katalinnal, végre "belecsapunk a spirituális lecsóba"... Kati elmondja saját történetét a szellemvilággal kapcsolatos megtapasztalásairól... Arról, hogy húsz éves kora óta miket érzékel a saját életében, amelyek nehezen illeszthetők bele a hétköznapi, anyagi, kézzelfogható valóságunkba... A szellemvilágból érkező üzeneteket, melyek lehetnek segítő de lehetnek ártó hatásúak is, mindenki képes érzékelni, és valamilyen szinten, mindenki életében jelen vannak, attól függően, hogy mennyire figyel fel rá, mekkora jelentőséget tulajdonít neki, mennyire éli a "benti" világot is, nem csak a "kintit".

A jelenlegi zűrzavaros információtengerben egyre nehezebb eligazodnunk, s talán most van itt az ideje annak, hogy befelé forduljunk, és elkezdjünk hinni magunknak, magunkban, saját belsőnkből nyerjünk energiát, feltöltődést, megtaláljuk saját lelki békénket.

Katival az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány rendezvényein találkozhatnak az érdeklődők.

 


 

Beszélgetések Istenről  

Vajon mi az Isten? ...

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

A videót azoknak ajánlom figyelmébe akik az Istent keresik.

A beszélgetés fő témája egy megélés Katalin által, aki egy időre beléphetett az Isteni tudatosságba. Szaknyelven ez az egyhegyűség állapota. Ebben az állapotban tudatoddal felfoghatod, mi az Isten. Belőle, benne, általa... A Biblia szavával élve: minden ami lett az igéből (időből) lett, tehát minden = Védák szerint: lélek, fény, anyag, Isten szülötte, tehát ő maga.

Ezért köszöntjük egymást a magyarban e kifejezéssel: Adj Isten - Fogadj Isten. Vagy koccintásnál : Adj Isten fogadj Isten. Mert ez a régi szólás még emlékeztet bennünket, hogy Istenek vagyunk. Isten részei, egy xy aspektusból nézve.
Jó szórakozást.


Megosztás a Facebook-on

 

 


 

Beszélgetések az értékekről 1

Az Alapítványunk bemutatása

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Sok emberrel kerülök kapcsolatba azáltal hogy önismereti csoport foglalkozásokat tartok, van olyan csoport ahova évek óta járok rendszeresen. Azt tapasztalom, hogy aki komolyan veszi a lelkigyakorlatok végzését, és ezáltal spirituális megtapasztalásokban részesül, akkor annak a személynek lesznek kérdései amik majd tovább viszik őt a spirituális fejlődésben. Ha nincs kérdésed, az azt jelenti, hogy nem elmélkedtél, nem gyakoroltál, tehát megrekedtél a fejlődésedben. Az Emberi Értékekről szóló kérdés – felelek módszer a „hogyanok művészetét” jelenti, amiben a kérdés ugyanolyan kulcs fontosságú mint a válasz, mert csakis együtt alkotnak egészet, vagyis tudást. Csak az tud jó kérdést feltenni aki komplentált, vagyis elmélkedett az adott témán, és persze csak az tudja majd megválaszolni a kérdést aki ugyanezt tette. Így segítjük egymást a megértésben.”


Megosztás a Facebook-on
 

 


 

Beszélgetések az értékekről 2

A Dalai Láma emberi értékekről szóló fim részlet

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

E filmrészletben Őszentsége, a Nobel-békedíjas XIV. Dalai Láma arról beszél 2010. szeptember 20-án az Országház Felsőházi üléstermében, hogy mi az Ő három fő elkötelezettsége.

Az első számú elkötelezettsége: Az Alapvető Emberi Értékek képviselete, és előlendítése.

A második számú elkötelezettsége: A vallások közötti harmónia és a világbéke előlendítése.

A harmadik számú elkötelezettsége: A tibeti nép képviselete.

Az előadáson részt vett az Alapítványunk két tagja is. Az előadást követően a Dalai Láma kérdésünkre ezt az útmutatást adta:

„Rengeteg kutatómunkára van még szükség ezen a területen. Arról általános egyetértés kezd kialakulni a világban, hogy a jelenlegi modern oktatási rendszer nem kielégítő, nem tud arról gondoskodni, hogy a gyerekek, az emberek megszerethessék a belső énjüket. Az oktatási szakemberek és a tudósok is elismerik már, hogy a mai oktatási rendszerek alapvetően a materiális javakra helyezik a hangsúlyt, ezért rendkívül fontos lenne, hogy nagyobb szerepet kapjon a belső békére való oktatás, ami az egészség megőrzése szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

Ezt a belső békét nem lehet megvásárolni, nem lehet gépekkel vagy eszközökkel előállítani. Ennek a békének az eléréséhez nem elsősorban vallásos hitre, hanem sokkal inkább a nevelésre kell támaszkodni. Azt azonban, hogy milyen oktatási-nevelési rendszerre van szükség egy országban, mindig kutatásokkal kell kideríteni. Próbára kell tenni többféle módszert, és kísérletezni kell. Úgy kell kutatómunkát folytatni, hogy először két-három iskolába kell bevezetni bizonyos eljárásokat, majd ha azok 5-10 év múlva valódi eredményt hoznak, akkor szabad még több iskolába alkalmazni azokat. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindennek az alapját a gyakorlati kipróbálás kell, hogy jelentse.”

A tibeti vezető magyarországi látogatása során más tanításokat is adott, amelyekben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a harag, a gyűlölet és a félelem olyan emberi érzelmek, amelyek fizikailag felemésztik az embert és betegségeket okozhatnak. A belső béke pedig nem csak a buddhizmus, hanem az istenhit erejével, más vallások útján is elérhető. Ha az embereknek megvan a belső békéjük, azzal a világbékét is meg lehet teremteni.

Megosztás a Facebook-on
 

 


 

Beszélgetés az értékekről 3

Engedd a változást - Kettős valóság

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Ajánlom e könyvet mindazoknak, akik eljutottak életük azon pontjához, hogy feltegyék a kérdést önmaguknak: „Ki vagyok én?” Ez az egy kérdés határozza meg lényünket. Ez hajt bennünket nap, mint nap a fejlődés és tapasztalás útján. Ez a kérdés fogalmazódik meg bennünk, amikor levegőt veszünk, vagy testünk csodálatos és összehangolt munkáját figyeljük. De ez foglalkoztat bennünket akkor is, amikor észrevesszük, hogy az anyag határain túl létezik valami más is, ami fizikai érzékeinkkel nem tapasztalható, de létezésével kapcsolatban egyre több felismerésünk születik. Számtalan jel érkezik számunkra a hétköznapok rohanásában, amely arra késztet bennünket, hogy megálljunk egy pillanatra és ráeszméljünk létezésünk eredetére, jövőjére és okára. A könyv megírása évek óta tart, hiszen saját fejlődésem is megállíthatatlanul halad a maga útján. Így az új felismerések mindig új gondolatokat szültek, melyek újabb adalékokat jelentettek az íráshoz. Úgy érzem, most jött el az a pillanat, amikor mindezt az Olvasó elé kell tárnom. Itt az idő, hogy ebben a kaotikusnak tűnő, ideges világban, ahol napjaink teljesítmény-orientáltak, ahol nincs idő az emberi kapcsolatok ápolására, a szeretet átélésére, csak a félelmeink és szorongásaink hálójában vergődünk, megálljunk. Ez a könyv adjon egy biztos pontot, ahol a megoldódás, feloldódás, letisztulás folyamata elkezdődhet. Őszintén remélem, hogy azok a felismerések, amelyek számomra is útmutatást adtak, és logikus megértést szültek, az Olvasó számára is térképként szolgálnak majd, hogy megértse élete egyéni küldetését és az emberiség közös feladatát.

Megosztás a Facebook-on

 

 


 

Adományozás Balsán  

 

Barbi az egyik adományozottnál

Videó a képre kattintva tekinthető meg!

Az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány Soproni Szervezete Márkus Barbara főszervező közreműködésével 2019.-ben immár 4. alkalommal gyűjtött és juttatott el Sopron környékéről Balsára adományokat, melyről ezt a kisfilmet készítette.

 

 

 


 

Riport az alapítványunkról 2013-ból a balatoni Part FM rádióban

Kérdező Török Tünde és aki válaszol a kérdésekre Dörnyei Katalin

 

 

     

A képre kattintva érhető el a riport

 

 

 

 


 

Beszélgetés az Emberi Értékekről 1.rész - Szeretet - Part FM rádióból

 Kérdező Török Tünde és az alanya Dörnyei Katalin

 

 

  A képre kattintva érhető el a riport

 

 

 


 

Miért kell az Alapvető Emberi Értékek szerint élni? - Part FM rádió-

Kérdező Török Tünde és az alanya Dörnyei Katalin

 

  A képre kattintva érhető el a riport

 

 


 

Béke I. rész - A Part FM rádióban -

Kérdező Török Tünde és aki válaszol Dörnyei Katalin

 

 

   A képre kattintva érhető el a riport

 

 

 

 


 

Béke II. rész- A Part FM rádióban

Kérdező Török Tünde és az alanya Dörnyei Katalin

 

 

 

 

   A képre kattintva érhető el a riport

 

 

 


 

Erőszak nélkül élni a mindennapokban I. rész - A Part FM rádióban

Kérdező Török Tünde és aki válaszol Dörnyei Katalin

 

 

 

 A képre kattintva érhető el a riport

 

 

 

 


 

Erőszak nélkül élni a mindennapokban II. rész - A Part FM rádióban

Kérdező Török Tünde és válaszol Dörnyei Katalin

 

 

 

 A képre kattintva érhető el a riport

 

 

 

 

 

E-mail értesítést kérek a rendezvény​ekről, programokról és kiadványaikról

 

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

 
 
 

FACEBOOK OLDALUNK
 
 

 
 
ALAPÍTVÁNYUNK BLOGJAI
EGY HELYEN
 
 
ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE

Köszönjük, ha gondol ránk!

tovább

 
ADOMÁNYOK, FELAJÁNLÁSOK RÉSZÜNKRE!
Amennyiben támogatni szeretné tevékenységeinket, munkánkat megtudhatja a részleteket...
 

tovább

 
Az olvasósarok folyamatosan frissül
 
Az Olvasósarok oldal folyamatosan frissül. Ide kerülnek fel részletek Dörnyei Katalin könyveiből. Ezen kívül egyéb érdekességekből is ízelítőt kaphatunk.
 

tovább

 
Beszélgetések a kertben -videók


Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
 

tovább

 
A környezet és természetvédelem, a környezettudatos és egészséges életmód és táplálkozás terjesztése céljából hoztuk létre a fonyódi ZÖLD KÖR klubot.
 

tovább