ÉLETÜNK AZ ÜZENETÜNK

Mit tettünk és teszünk a környezetvédelemért, állatvédelemért?

 

Az év vége a nagy elszámolások, áttekintések ideje. Mi is egy kicsit végigvesszük, mit is tett az alapítványunk idén és az elmúlt években a környezetvédelemért és az állatvédelemért.

 

 

Környezettudatos életmód

 

A szemétszedések mellett a környezettudatos életmódból is vettünk leckéket. Lovizer Virág adott útmutatót erdélyi és fonyódi előadásain erről korábban, az alábbi kérdésekre keresve, adva válaszokat.

 

  • Hogyan tehetjük a közvetlen környezetünket fenntarthatóvá?
  • Mit jelent az, hogy "fenntartható"?
  • Megvalósítható-e erőfeszítés nélkül az otthoni környezettudatosság?
  • Hogyan ne termeljünk hulladékot, vagy legalábbis kevesebbet?

 

Bár idén nagyobb összejövetelekre nem volt lehetőségünk, de egyre többen számoltak be arról kiscsoportos megbeszéléseinken, hogy a korábbi előadásoknak köszönhetően hogyan alkalmazzák a hétköznapi életükben a hallottakat, tanultakat.

Nem feledtük: a szelektív hulladékgyűjtés az ilyen, tudatos életmódnak csak a legeleje. Fontos a használati tárgyaink lecserélése fenntartható, környezettudatos termékekre, a csomagolás nélküli vásárlás megvalósítása, a lebomló, környezetet nem terhelő tisztító és tisztálkodó szerek használata a háztartásban, és a munkahelyükön is.

Vannak a csoportban, akik készítenek a háztartásban használható környezettudatos használati tárgyakat, újrahasznosított anyagokból, egymást is segítve ezzel. Keressük és megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, ötleteinket, így ez a téma közösségünk egyik építőelemévé vált.

Alapítványunk egyik célkitűzése, hogy minél szélesebb körhöz jussanak el ezek a fontos információk, minél több ember, család tegye élete részévé a fenntartható életmódot. Szeretnénk ösztönözni arra az érdeklődőket, hogy ne másoktól várják a változást, hanem kezdjék el maguk az otthonukban, családjuk körében!

2018-ban Győrben Környezetvédelmi konferenciát tartottunk, ahol meghívott előadóként Dr. Dőry István családja életvitelén keresztül mutatta be, hogyan lehet igazán energiatakarékosan, fenntartható módon élni a házi készítésű napkollektortól kezdve az esővíz hasznosításon át a saját szennyvízkezelő nádas létesítéséig.

Kökény Attila pedig, aki az év közönségdíjas Agrárembere volt, és a szántás nélküli talajművelés szószólójaként is ismert, hasznos tanácsokkal szolgált a hobbikertészeknek, a kertészeti- és a szántóföldi gazdálkodóknak egyaránt. Váczi Vincent tájépítész arról tartott előadást, melyek az alapvető emberi értékek, és miért kell ezek szerint élni, megóvva ezzel a Földet is.

 

Csatlakoztunk a 10 millió Fa mozgalomhoz

Facebook oldallal is rendelkező önálló csoport szervezésével csatlakoztunk a 2019-ben indult, 10 millió Fa nevű országos környezetvédelmi kezdeményezéshez, amely célul tűzte ki, hogy a 10 millió magyarországi ember mindegyike után ültet egy-egy fát, ezzel téve a klímaváltozás megfékezéséért.

2019-ben az alapítványunk tagjai és szimpatizánsai 614 fa ültetésével, 2020-ban 508 fa és cserje ültetésével, 2021-ben 354 fa és cserje ültetésével járultak hozzá a környezetvédelmi kezdeményezéshez.

 

A Balaton megvédése

Mivel alapítványunk fonyódi székhelyű, és minden magyar ember ismeri, sőt szereti a Balatont, természetesen a tó sérülékenysége, megvédése, aktuális problémái is szóba kerültek egy környezetvédelemmel is foglalkozó fonyódi táborunkban. Leginkább azért, hogy mindenkiben tudatosodjon, kötelességünk a tó megóvása, és nem mehetünk el olyan természetkárosító esetek mellett sem, amelyek megoldása túlmutat a pillanatnyi lehetőségeinken.

Alapítványunk tagjai eddig két esetben fordultak nyilvánossághoz, így eljuttatva információkat az illetékesekhez, illetve hatóságokhoz is, amelyekben illegális bejáróstég építés, illetve védett nádas rongálása történt, továbbá egy hosszú heteken át érintetlen belterületi szeméthegy felszámolása vált szükségessé.

 

Állatvédelem

Alapítványunk a kezdetektől, 2011-óta rendszeresen adományokkal támogatja a Siófoki Állatvédő Alapítványt. Tagjaink gazdátlanul árván maradt kutyát, és macskákat is befogadtak otthonukba.

Fontos környezetvédelmi és egyben állatvédelmi tevékenységnek tartjuk a vegetáriánus és vegán étkezést. Tagjaink közül egyre többen igyekeznek eszerint élni, és ezeket az étkezési formákat népszerűsíteni családtagjaik, baráti körük és az emberek között.

Alapítványunk táboraiban Mezei Anita vízről és az emberi tevékenységek ökológiai lábnyomairól, valamint Lakatos László táplálkozásról tartott előadásainak fontos üzenete volt, milyen sokat jelent a Föld és az emberi egészség szempontjából a hústermelőüzemek számának csökkentése, ami a növényi táplálkozás előretörésével lehetséges.

 

E-mail értesítést kérek a rendezvény​ekről, programokról és kiadványaikról

 

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

 
 
 

FACEBOOK OLDALUNK
 
 

 
 
ALAPÍTVÁNYUNK BLOGJAI
EGY HELYEN
 
 
ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE

Köszönjük, ha gondol ránk!

tovább

 
ADOMÁNYOK, FELAJÁNLÁSOK RÉSZÜNKRE!
Amennyiben támogatni szeretné tevékenységeinket, munkánkat megtudhatja a részleteket...
 

tovább

 
Az olvasósarok folyamatosan frissül
 
Az Olvasósarok oldal folyamatosan frissül. Ide kerülnek fel részletek Dörnyei Katalin könyveiből. Ezen kívül egyéb érdekességekből is ízelítőt kaphatunk.
 

tovább

 
Beszélgetések a kertben -videók


Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
 

tovább

 
A környezet és természetvédelem, a környezettudatos és egészséges életmód és táplálkozás terjesztése céljából hoztuk létre a fonyódi ZÖLD KÖR klubot.
 

tovább