ÉLETÜNK AZ ÜZENETÜNK

Elérhetőségeink

Alapítvány neve:

Az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány

Címe:

8640 Fonyód, Magay u. 2.

Bankszámlaszám:

OTP Bank NYRT. 11743095-20017022
IBAN: HU87 1174 3095 2001 7022 0000 0000   
 BIC(SWIFT)KÓD: OTPVHUHB

Adószám:

18039032-1-14 

Rólunk

 

 

Interjú az Alapítóval, Lakatosné Dörnyei Katalinnal
 

Interjú az Alapítóval, Lakatosné Dörnyei KatalinnalFonyódon élünk férjemmel Lakatos Lászlóval, aki az alapítványunk egyik kuratóriumi tagja, három gyermekünk van. A főiskolai végzettségem művelődésszervező, de rendelkezem rendőrtiszt-szervezői- és felnőtt oktatói felsőfokú szakképesítésekkel is. Évekig oktattam a rendőrség biztonságra nevelő, DADA nevű - dohányzás, alkohol, drog, és AIDS elleni - programját általános iskolákban, továbbá tartottam előadásokat szakmunkás- és szakközépiskolákban, gimnáziumokban.

2007-ben férjemmel, megalapítottunk egy oktatásszervező kft-t, ami masszőr és természetgyógyászok képzésével foglalkozott. E cégnek kezdetben én, majd 2019.-ig ő volt az ügyvezetője.

Az alapítvány létrehozásához és működtetéséhez az egyik fontos motivációt az adta és adja, hogy gyermekkoromtól kezdve erős intuitív képességekkel rendelkezem. Az eddigi spirituális fejlődésem irányát az ebből fakadó, valamint az ifjúságvédelmi munka és a gyermekeim nevelése során szerzett tapasztalataim, megérzéseim határozták meg.

2008-ban Angliába, egy Sathya Sai Babáról elnevezett, és annak módszerei szerint működő iskolába utaztam néhány társammal együtt. Meghatározó élménynek bizonyult számomra amit ott láttam, tapasztaltam, hiszen továbbra is szívügyemnek tekintem az ifjúságvédelmet, amelynek része az igazságra, a békés-, szeretetteljes viselkedésre az erőszak nélküliségre, egyszóval az alapvető emberi értékek tiszteletére, betartására vonatkozó oktatás - miként azt Sathya Sai Baba is életével üzeni.

Még ebben az évben kijutottam Indiába, a 150 országban jelen lévő Sai Szervezet oktatási világkonferenciájára, ahol a különböző nemzetiségű, vallású tanárok osztották meg egymással az Alapvető Emberi Értékekre való nevelésben szerzett tapasztalataikat, meghatározva a következő célokat is. Ekkor született meg bennem a gondolat, hogy létrehozok Magyarországon egy alapítványt, amelynek célja lesz, hogy teljesen függetlenül szervezetektől, vallásoktól, és üzleti vállalkozásoktól beépítse a magyar oktatási-nevelési rendszerbe az alapvető emberi értékek tiszteletben tartására, megélésére való oktatást.

 


 

Lakatos László bemutatkozikCegléden születtem a Szkíta Aranyszarvas, Attila domb és Kincsem a verhetetlen csodakanca nevezetességeiről híres Tápiószentmártonban nőttem fel. A felsőfokú végzettségem Államigazgatási Főiskola és Rendőrtiszt-szervező szaktanfolyam.

Az 1990-es évektől foglalkozom ezotériával, spiritualitással. Kapcsolatba kerültem egyetemes vallásokkal és tanításaival is.

Az állami gépezetben végzett két évtizedes tevékenységem alatt megtapasztaltam, hogy az emberek mennyire elvesztették gyökereiket. A vallásos élet visszaszorulásával eltűntek bizonyos erkölcsi normák, miközben az űrt az anyag és a pénz iránti imádat töltötte be. Ebben a munkában leginkább azt tanultam meg, hogy mi teszi boldogtalanná az embereket.
Folyamatosan képeztem magam masszázs, és egyéb alternatív gyógyító képzéseken, sokszor ingyen segítve a hozzám fordulókon. Természetgyógyászatból hivatalos vizsgát tettem, és elvégeztem az Alternatív masszázs és mozgásterápia szakot is az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben. (ETI)

Három gyermekem van, feleségem Lakatosné Dörnyei Katalin (az alapítvány alapítója) vezetésével létrehoztunk egy elsősorban masszázstechnikákat oktató céget, amely 2007.-től akkreditált felnőttképzési intézményként is tevékenykedett.

Ami a spirituális fejlődésemet illeti, Sathya Sai Baba tanításain keresztül értettem meg, hogy a belső békét elsődlegesen az Alapvető Emberi Értékek szerinti gondolkodás, és ezen értékrendszer követése hozhatja el. Felfigyeltem arra, hogy habár mindegyik vallás beszél ezek fontosságáról, valójában ezek az értékek léteznek és megélhetők vallásos gondolkodás nélkül is. Sőt vallások nélkül talán még jobban, hisz az emberek hajlamosak a tanítónak, vallásalapítónak betudni ezen értékeket, és nem észrevenni, hogy olyan univerzális törvényekről van szó, amelyek mindentől, és mindenkitől függetlenül léteznek.

Úgy gondolom, hogy ezen Alapvető Emberi Értékeket meg kell ismertetni - a magyarság hagyományaira építve - minden korcsoporttal, és amennyiben lehetőséget kapunk rá, be kell integrálni az oktatását a nemzeti tantervbe.

 

 


 

Márkus Barbara bemutatkozikAhogy az emberek látnak:

Tízenkét éve vezetek lakóhelyemen és környékén önzetlen szolgálatot, mely azóta életem egyik fontos szegmensévé vált, és az alapítványunkban is ezt a tevékenységet képviselem.

Van egy rendelőm, ahol terapeutaként olyan embereket fogadok, akik úgy érzik, életük egy ponton megrekedt, lelkileg megtörtek és segítségért fordulnak hozzám. Tanítok önismeretet, kommunikációt és az emberi értékekről különböző fórumokon, tanfolyamokon és saját kurzusaimon.
Voltam már meghívott vendége más alapítványoknak is, ahol arra kértek fel, hogy peremhelyzetű családok számára adjak újra élethitet, önbizalmat és segítsem őket hozzá, hogy újra átérezzék az egyéni felelősséget, ami az élethez szükséges. Önkéntesként gyakran megyek középiskolákba is, ahol a felnövekvő generációt próbálom ráébreszteni az emberi értékek fontosságára. Ilyenkor mást nem teszek, csak saját életemről mesélek. Azonnal hiteles számukra, amit mondok és rögtön a szívükbe fogadnak. Könnyen megteremtem azt a légkört, amelyben ilyenkor mindannyian egyszerre jelen és nyitottak vagyunk. Sokuk több alkalommal jelentkezik önzetlen munkára is.

És amit én érzek…
Valahol olvastam: „ Aki kifelé néz, álmodik, aki befelé néz, fölébred” Hát ez a lényeg!

Minél mélyebbre jutunk az önmagunk felé vezető úton, annál közelebb érünk mások szívéhez. Ez a kettő ugyanaz, mert a mi szívünk és a másiké nem különbözik egymástól. Ha értjük a saját lényünket, értjük mindenki lényét.
És akkor elérkezik a felismerés pillanata: megértjük, hogy mi is voltunk tudatlanok, mi is sokszor tévedtünk és követtünk el hibákat. Néha bűnöket is követtünk el önmagunk, vagy mások ellen. És ha mások is ezt teszik, nincs semmi szükség a megítélésükre, sem a megbélyegzésükre. Nekik is fel kell ismerni. Nem feladatunk alakítani másokat, számunkra a segítség (ha észreveszik), az életünk lehet, ha azt példaként éljük. Példát csak állandó önvizsgálattal, egy befelé vezető úton adhatunk.

Megérteni Istent olyan, mintha megértenél mindent. Valójában lehetséges-e eljutni idáig? Biztosan. Nem tudom, hol tarthatok az úton, mennyire van még a vége. De azt tudom, hogy honnan indultam ebben az életemben. Mennyi fájdalom kellett ahhoz, hogy megérthessem mindazt, amit ma tudok. Végül is, mindig is tudtam, ott volt bennem, de az anyag, ami elmémben oly vasakarattal ült, nem engedett emlékezni. Ahogy az ego vasfala elkezd vékonyodni, foszlódni, és egyre áttetszőbbé válik, látni engedi a tudattalanunk mélységeiben rejlő igazságokat. Mi az, ami tudatunk legmélyén csücsül? Maga Isten. A forma nélküli, mely maga az eredet. A szeretet megtestesülése. A legfőbb életcélunk igazodni a szeretethez. A szeretet elv és értékrendszer. Minden emberi értéket tartalmaz. Minden relatív itt a földön, viszonylagosságában is változó. Egyetlen dolog állandó csak: Isten, mely maga az állandóság és a szeretet. Életem legfontosabb pillanata volt, amikor megértettem mindezt, és képes lettem mindent és mindenkit feltétel nélkül szeretni. Azóta a legfontosabb célom, hogy minél több embernek átadhassam e felismeréseket.
 

 


 

Győri Ildikó bemutatkozikBudapesten születtem és jelenleg is sokat tartózkodom itt, mégsem tartom magam pesti lakosnak. Sokat tartózkodom vidéken, mert van az alföldön egy kis gazdaságunk, ahol megtermeljük az élelmünk jelentős részét. Ez számomra nagyon fontos, mert így tudom, hogy milyen minőségű zöldséget, gyümölcsöt eszem. Ami még szintén fontos számomra, hogy az általam kialakított személyes térben minél többet tartózkodjak, és a természettel összhangban éljek.

Iskolai tanulmányaimat miután befejeztem, az 1990-es évek elején egy gyárban kezdtem dolgozni, ahol a kereskedelmi részlegen kaptam munkát. A munkaköröm a naponta betérő vevők mellett, a nagy- és kiskereskedőkkel, majd az országos viszonteladói hálózattal való kapcsolattartás, és ezek mellett a közbeszerzési pályázatok készítése volt. Itt tanultam meg, hogy bármit is teszek, azt csakis szívvel, lélekkel tehetem. Ebből adódóan a vevők, a partnerek, akikkel kapcsolatba kerültem megbíztak bennem, hittek a szavamban és tudták, hogy számíthatnak rám.

Az új évezred új megvilágításban mutatta be számomra az életet. Rámutatott arra, hogy a fizikai létünk mellett a lelki életünkkel is nagyon hasznos, és fontos foglalkoznunk. Ezért 2000-ben a spirituális útra léptem, elkezdtem az energiákkal és a "szemnek láthatatlan" dolgokkal kapcsolatba kerülni. Ennek okán több iskolát is elvégeztem, azért, hogy más szemlélettel tudjak élni, és ezekkel az új lehetőségekkel, másoknak is segítsek. Közben fizikai szinten is elkezdtem az emberek közérzetének javításával foglalkozni: reflexzónás talpmasszírozással, majd különböző testmasszázzsal segítettem azoknak, akiknek erre igényük volt. Mindezek mellett az ásványok jótékony hatásait kihasználva, kiegészítettem a testharmonizációt, a különféle féldrágakőből, drágakőből készült termékekkel is, amikkel a mai napig dolgozom, és árusítom is különböző formákban azokat.

2007-ben is még kerestem, kutattam a spirituális utam, amíg Indiában - hála az isteni gondviselésnek- személyesen találkozhattam a világ legnagyobb tanítójával, Bhagavan Sri Sathya Sai Babával. Megismerkedhettem az Ő tanításaival, az alapvető emberi értékekkel. Ettől a pillanattól új időszámítás kezdődött az életemben, mert megtapasztaltam a hit hatalmát, a gondolat teremtő erejét, a szeretet feltétel nélküli önátadását, az isteni gondviselést. Rájöttem, hogy mindezt a hétköznapi életemben csak úgy tudom fenntartani, ha megfelelő szintű önismerettel rendelkezem. Ez a legnehezebb feladata az embernek, hogy bevallja magának, hogy ki is Ő valójában, majd ennek tudatában formálja jellemét. Az igazság, szeretet, erkölcs, béke, erőszak-nélküliség, vagyis az alapvető emberi értékek szerint élje az életét. Ezen értékek megtapasztalásához sok segítséget nyújtott nekem az önzetlen szolgálat, amit jó szívvel mások örömére tudtam és tudok tenni.

2009-ben az egyik indiai utazásom során - ahova nagy létszámmal látogattunk el - a kiutazásunk kezdetén találkoztam Lakatosné Dörnyei Katalinnal, akivel, egyből össze is barátkoztunk. Majd amikor 2010-ben megalakult az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány Kati megkért, hogy legyek tagja az Alapítványnak, amit nagy örömmel elfogadtam. Így bekerülhettem az alapító tagok közé, és azóta is folyamatosan jelen vagyok az alapítványban, jelenleg mint a felügyelőbizottság elnöke.

Még abban az évben elkezdtem tanulni a Védákat, amik a legősibb tudást képviselik itt a Földön. Ezt a tevékenységemet mind a mai napig, napi rendszerességgel folytatom. Amióta meghallom a szívem szavát, és követem az általa kijelölt utat, azóta tapasztalom meg, hogy milyen hatalmas csoda az élet. Ennek egyik bizonyítéka, hogy 2014-ben eljutottam Amerikába egy 11 napos rendezvényre, ahol napi rendszerességgel, 11 alkalommal, 11 versszakot 121- en recitáltunk (11x11 azaz 121 ember) a Védákból. Ott megélhettem egy olyan tudatszintet, amit szeretnék, ha minél több ember átélhetne itt a Földön. Ezért szívesen segítek bárkinek abban, aki ez iránt érdeklődik, hogy az alapvető emberi értékeket a Védák tanításain keresztül, hogyan tudja beépíteni a mindennapjaiba.

"Samastha Loka Sukhino Bhavantu" „Béke legyen a Földön, Béke legyen Minden Világban”
 

 

Bodrogi Kati bemutatkozikEgy Győr melletti faluban, a nyúli dombokon élünk családommal. Korábban élsportoló voltam, kézilabdáztam. A sportban sok mindent megtaláltam, de amikor abbahagytam külföldi tanulmányaim miatt, egy űr keletkezett az életemben. Ekkor újra rám talált a Jó Isten és észre is vettem végre, hogy van, aki gondoskodik rólam és vezeti lépteimet.

A külföldi tanulmányok végeztével újra nehezen találtam életcélt, valami olyat, amiben annyira tudok hinni és annyira nagy odaadással tudom csinálni, mint korábban a sportot.

Ekkor jött a 2003-as esztendő, amikor egy Indiába tett utazás alkalmával rátaláltam egy számomra hiteles tanítóra és filozófiára, amely hozzásegített ahhoz, hogy megváltozzon a gondolkodásom a világról, és más ember legyek. Mikor először jártam a Legfelsőbb Béke Otthonában, az arcokon a mosoly mögött alázatot és mélységes szeretetet láttam tükröződni. Csodálatos érzés nyújtott számomra ilyen emberek társaságában lenni. Szavakkal kifejezni nehéz, szinte lehetetlen, könnyekkel könnyebb volt.

Amikor elkezdtem a filozófiával , az Öt Alapvető Emberi Értékkel foglalkozni, olvasni és megérteni, olyan természetes egyszerűséggel ivódott az értelmembe, akár a lélegzet. Ám az Értékek gyakorlása már sokkal nehezebb feladat, amely életünk végéig is kitart. Belevágtam ebbe a "szív munkába" és minél mélyebbre ástam magam, annál jobban láttam, hogy milyen keményfába vágtam a fejszémet. De egy percét sem bánom. Az Igazság, a Béke, a Szeretet, a Helyes cselekvés (Becsület) és az Erőszak-nélküliség mind olyan értékek, amelyeknek ha a birtokába kerülünk, sokkal boldogabban tudunk élni a világban, függetlenül attól, hogy a Föld melyik részén vagy milyen vallásba születtünk.

Lassan tárult föl előttem az "értékek világa", s közben tudomásomra jutott, hogy a világ több táján is léteznek olyan oktatási intézmények, ahol az Alapvető Emberi Értékek Oktatási Program segítségével nevelkednek gyerekek. Vannak olyan országok is, ahol az Alapvető Emberi Értékek Program már a nemzeti oktatás alapját képezi.

Azt gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha itthon is megismernék szülők, pedagógusok ezt a lehetőséget, mert ez olyan kincs, amit érdemes magunkból a felszínre hozni és élni. Ekkor született meg bennem a belső elhatározás és hit, hogy -igen- én gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Éreztem, hogy ehhez új hivatást kell választanom és így kerültem kapcsolatba a pedagógiával. Azóta óvodapedagógusként dolgozom egy Waldorf óvodában. Ma már azt is tudom, hogy nehéz út áll előttem, hiszen nem csupán szakmai és elméleti tudás birtokosává kell válnom, hanem az Öt Érték képviselőjévé. Mivel a program segítségével képes voltam elindulni a tartós átalakulás útján, úgy gondolom, számomra hiteles és bárkinek szeretettel merem ajánlani.

 


 

Shanthi tesó bemutatkozik
Jelenleg már "csak" tiszteletbeli tag. A mennyekből figyeli a tevékenységünket és onnan segít minket.

 

Tóth János - Shanthi

 

 

 

 

Az Alapítvány elnökének dr. Dégi Zoltánnak a bemutatkozása 

 

Az alapítvány tagjai, középen dr. Dégi Zoltán.

A nevem Dégi Zoltán, egy gyermek édesapja vagyok. Végzettségemet tekintve jogász. Az alapítványnak megalapítása óta vagyok az elnöke. Mélységesen hiszek annak céljaiban és abban, hogy az alapvető emberi értékek megélése és átadása segít jobbá tenni az életünket és a világunkat

 

 

E-mail értesítést kérek a rendezvény​ekről, programokról és kiadványaikról

 

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

 
 
 

FACEBOOK OLDALUNK
 
 

 
 
ALAPÍTVÁNYUNK BLOGJAI
EGY HELYEN
 
 
ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE

Köszönjük, ha gondol ránk!

tovább

 
ADOMÁNYOK, FELAJÁNLÁSOK RÉSZÜNKRE!
Amennyiben támogatni szeretné tevékenységeinket, munkánkat megtudhatja a részleteket...
 

tovább

 
Az olvasósarok folyamatosan frissül
 
Az Olvasósarok oldal folyamatosan frissül. Ide kerülnek fel részletek Dörnyei Katalin könyveiből. Ezen kívül egyéb érdekességekből is ízelítőt kaphatunk.
 

tovább

 
Beszélgetések a kertben -videók


Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
 

tovább

 
A környezet és természetvédelem, a környezettudatos és egészséges életmód és táplálkozás terjesztése céljából hoztuk létre a fonyódi ZÖLD KÖR klubot.
 

tovább