ÉLETÜNK AZ ÜZENETÜNK

Elérhetőségeink

Alapítvány neve:

Az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány

Címe:

8640 Fonyód, Magay u. 2.

Bankszámlaszám:

OTP Bank NYRT. 11743095-20017022
IBAN: HU87 1174 3095 2001 7022 0000 0000   
 BIC(SWIFT)KÓD: OTPVHUHB

Adószám:

18039032-1-14 

Rólunk

 

 

Interjú az Alapítóval, Lakatosné Dörnyei Katalinnal
 

Interjú az Alapítóval, Lakatosné Dörnyei KatalinnalFonyódon élünk férjemmel Lakatos Lászlóval, aki az alapítványunk egyik kuratóriumi tagja, három gyermekünk van. A főiskolai végzettségem művelődésszervező, de rendelkezem rendőrtiszt-szervezői- és felnőtt oktatói felsőfokú szakképesítésekkel is. Évekig oktattam a rendőrség biztonságra nevelő, DADA nevű - dohányzás, alkohol, drog, és AIDS elleni - programját általános iskolákban, továbbá tartottam előadásokat szakmunkás- és szakközépiskolákban, gimnáziumokban.

2007-ben férjemmel, megalapítottunk egy oktatásszervező kft-t, ami masszőr és természetgyógyászok képzésével foglalkozott. E cégnek kezdetben én, majd 2019.-ig ő volt az ügyvezetője.

Az alapítvány létrehozásához és működtetéséhez az egyik fontos motivációt az adta és adja, hogy gyermekkoromtól kezdve erős intuitív képességekkel rendelkezem. Az eddigi spirituális fejlődésem irányát az ebből fakadó, valamint az ifjúságvédelmi munka és a gyermekeim nevelése során szerzett tapasztalataim, megérzéseim határozták meg.

2008-ban Angliába, egy Sathya Sai Babáról elnevezett, és annak módszerei szerint működő iskolába utaztam néhány társammal együtt. Meghatározó élménynek bizonyult számomra amit ott láttam, tapasztaltam, hiszen továbbra is szívügyemnek tekintem az ifjúságvédelmet, amelynek része az igazságra, a békés-, szeretetteljes viselkedésre az erőszak nélküliségre, egyszóval az alapvető emberi értékek tiszteletére, betartására vonatkozó oktatás - miként azt Sathya Sai Baba is életével üzeni.

Még ebben az évben kijutottam Indiába, a 150 országban jelen lévő Sai Szervezet oktatási világkonferenciájára, ahol a különböző nemzetiségű, vallású tanárok osztották meg egymással az Alapvető Emberi Értékekre való nevelésben szerzett tapasztalataikat, meghatározva a következő célokat is. Ekkor született meg bennem a gondolat, hogy létrehozok Magyarországon egy alapítványt, amelynek célja lesz, hogy teljesen függetlenül szervezetektől, vallásoktól, és üzleti vállalkozásoktól beépítse a magyar oktatási-nevelési rendszerbe az alapvető emberi értékek tiszteletben tartására, megélésére való oktatást.

 


 

Lakatos László kuratóriumi tag bemutatkozikAz állami gépezetben végzett két évtizedes tevékenységem alatt megtapasztaltam, hogy az emberek mennyire elvesztették gyökereiket. A vallásos élet visszaszorulásával eltűntek bizonyos erkölcsi normák, miközben az űrt az anyag és a pénz iránti imádat töltötte be. Ebben a munkában leginkább azt tanultam meg, hogy mi teszi boldogtalanná az embereket.
Folyamatosan képeztem magam masszázs, és egyéb alternatív gyógyító képzéseken, sokszor ingyen segítve a hozzám fordulókon. Természetgyógyászatból hivatalos vizsgát tettem, és elvégeztem az Alternatív masszázs és mozgásterápia szakot is az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben. (ETI)

Három gyermekem van, feleségem Lakatosné Dörnyei Katalin (az alapítvány alapítója) vezetésével létrehoztunk egy elsősorban masszázstechnikákat oktató céget, amely 2007.-től akkreditált felnőttképzési intézményként is tevékenykedett.

Ami a spirituális utamat illeti, Sathya Sai Baba tanításain keresztül értettem meg, hogy a belső békét elsődlegesen az Alapvető Emberi Értékek szerinti gondolkodás, és ezen értékrendszer követése hozhatja el. Felfigyeltem arra, hogy habár mindegyik vallás beszél ezek fontosságáról, valójában ezek az értékek léteznek és megélhetők vallásos gondolkodás nélkül is. Sőt vallások nélkül talán még jobban, hisz az emberek hajlamosak a tanítónak, vallásalapítónak betudni ezen értékeket, és nem észrevenni, hogy olyan univerzális törvényekről van szó, amelyek mindentől, és mindenkitől függetlenül léteznek.

Úgy gondolom, hogy ezen Alapvető Emberi Értékeket meg kell ismertetni - a magyarság hagyományaira építve - minden korcsoporttal, és amennyiben lehetőséget kapunk rá, be kell integrálni az oktatását a nemzeti tantervbe.
 

 

 


 

Török Tünde kuratóriumi tag bemutatkozikBudapesten születtem egy hatgyermekes család harmadik gyermekeként. Ott jártam iskolába, gimnáziumba. Amikor csak lehetett, dolgoztam 12 éves koromtól kezdve, hogy legyen pénzem utazásra, csavargásra, lovaglásra. Mivel fogalmam sem volt róla, mi akarok lenni, adtam magamnak még egy kis időt, és Gödöllőre mentem tovább tanulni az agráregyetemre. Ott agrármérnöki, majd mérnöktanári diplomát szereztem, de egyik pálya sem vonzott. A „véletlenek” úgy hozták, hogy felajánlottak egy állást az egyetemi lapnál, ahol helyemre kerültem, és hamarosan már országos lapoknál kerestem újságíróként a kenyeremet.

Családalapítás után Fonyódra, majd Balatonfenyvesre költöztünk, azóta is itt élek. Kezdetben a Világgazdaság munkatársa voltam, majd jó ideje az MTI balatoni tudósítójaként és a HírBalaton közszolgálati régiós hírportál szerkesztőjeként dolgozom független újságíróként.

Amikor mindkét fiam elég nagy lett, és akadt egy kis szabad energiám, úgy éreztem, ideje valami jót tenni, jó ügynek a részesévé válni a családomon és a munkámon túl is. Így kezdtem el járni a fonyódi Zöld Klubba, majd váltam részesévé a Dörnyei Kati által alapított Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú Alapítvány létrejöttének, tevékenységének. Évekbe telt, mire rájöttem, hogy ez egy életfeladat, ráadásul az enyém is. 2022 óta vagyok a kuratórium tagja.

 

 

 

 


 

Mezei Anita a felügyelőbizottságunk elnöke bemutatkozikMezei Anita vagyok, Fonyódon élek a családommal.
Vállalkozó voltam, a férjemmel együtt.
A 30-as éveimben elkezdtem kutatni keresni, hogy: Ki is vagyok én?
Sok helyen jártam de a válaszokat az Alapvető Emberi Értékek tanulása és megértés közben kaptam meg.
Hosszú évek óta az Alapítvány szerves része az életemnek, minden rendezvényen aktívan részt vettem.
Így magától érthető volt az önzetlen szolgálat gyakorlása am a tanítások egyik fő pillére.
Számomra nagyon fontos, hogy ezt a tudást a lehető legtöbb embernek megtanítsuk!
Hogy egy békésebb, erőszakmentes, igazságos, erkölcsös és szeretettel teli Földön éljünk!

 

 

 


Horváth Helga felügyelőbizottsági tag bemutatkozikHorváth Helga vagyok, 1987-ben születtem és Fonyódon élek. A főiskolán felnőttképzést tanultam és művelődésszervezőként diplomáztam, de a kisgyermek-nevelés területein is folytattam tanulmányokat, mert a kultúra és a közművelődés mellett érdekelt a gyermekek világát is megismerni, így múzeumpedagógiai, pedagógiai-asszisztensi és dajka szakképesítésekkel is rendelkezem. Húszas éveimben a világ és a különféle kultúrák működésének a megértése foglalkoztatott, így elvégeztem az egyetemen egy irodalom- és kultúratudomány bölcsész mesterszakot. Többek között dolgoztam a fővárosban felsőoktatási ügyfélszolgálaton, majd kulturális programszervezőként a lakóhelyem városi múzeumában és művelődési házban, majd pedagógiai asszisztensként az általános iskolában, több civil egyesületnek társadalmi munkában, jelenleg pedig a szálláshely-szolgáltató vendéglátásban. Mind ezek során nagyon sok emberrel megismerkedtem és sok barátságot kötöttem, amely az egyik fontos értéket képviseli az életemben. Ugyanakkor a természethez való vonzódásom családi örökségem: balatoniként vidéken nőttem fel, és falun élő nagyszüleim egy öreg vályogházban éltek, állattartással, konyhakerttel foglalkoztak. De éltem a fővárosban, majd egy kis külföldi tartózkodást követően visszatértem a gyökereimhez. Tökéletesen igaznak érzem önmagamra, hogy „Az ember körbeutazza a világot, keresve azt, hogy mire vágyik, majd hazamegy, és megtalálja.( George Moore).

Az Alapítvánnyal és Katiékkel Budapesten ismerkedtem meg, mielőtt még kiköltöztem Hollandiába, 2013-ban. Az első beszélgetések és programok jelentős útravalóul szolgáltak a távollét és a honvágy idejére. Hazatérésem után rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, látogattam a rendezvényeket és önzetlen szolgálattal segítettem, amit tudtam. Mindig felemelő élmény volt megélni ezeket az alkalmakat, részt venni az összefogásban, a közös munkában. Az Alapvető Emberi Értékek tanulmányozása során értettem meg a jellemformálás jelentőségét, amely az önismeret folyamatos gyakorlásával segített rámutatni a személyiség mélyebb lényegére is. Ezek megértése által sokkal harmonikusabbá váltak a kapcsolataim, hiszen közben én magam váltam elfogadóbbá, türelmesebbé, békésebbé miközben önmagamat is egyre jobban megismertem, képessé válva cselekedetim, reakcióim motivációt is megérteni és átalakítani. Az Alapvető Emberi Értékek Oktatási Program során megtapasztaltam, hogy mindezeket a hétköznapokban is megélni mennyire sokban járul hozzá a rohanó világunk kiegyensúlyozásához, békésebbé tételéhez, mind a személyes életemben, mind az emberi kapcsolataimban. Így hiszem, hogy ennek átadása segít jobbá tenni az életünket.

 

 

 


 

Muszti Zsolt felügyelőbizottsági tag bemutatkozikFeltöltés alatt!

 

 


Az Alapítvány elnökének dr. Dégi Zoltánnak a bemutatkozása 


A nevem Dégi Zoltán, egy gyermek édesapja vagyok. Végzettségemet tekintve jogász. Az alapítványnak megalapítása óta vagyok az elnöke. Mélységesen hiszek annak céljaiban és abban, hogy az alapvető emberi értékek megélése és átadása segít jobbá tenni az életünket és a világunkat

 

 

E-mail értesítést kérek a rendezvény​ekről, programokról és kiadványaikról

 

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

 
 
 

FACEBOOK OLDALUNK
 
 

 
 
ALAPÍTVÁNYUNK BLOGJAI
EGY HELYEN
 
 
ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE

Köszönjük, ha gondol ránk!

tovább

 
ADOMÁNYOK, FELAJÁNLÁSOK RÉSZÜNKRE!
Amennyiben támogatni szeretné tevékenységeinket, munkánkat megtudhatja a részleteket...
 

tovább

 
Az olvasósarok folyamatosan frissül
 
Az Olvasósarok oldal folyamatosan frissül. Ide kerülnek fel részletek Dörnyei Katalin könyveiből. Ezen kívül egyéb érdekességekből is ízelítőt kaphatunk.
 

tovább

 
Beszélgetések a kertben -videók


Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
 

tovább

 
A környezet és természetvédelem, a környezettudatos és egészséges életmód és táplálkozás terjesztése céljából hoztuk létre a fonyódi ZÖLD KÖR klubot.
 

tovább