ÉLETÜNK AZ ÜZENETÜNK

Zöld Kör

 

A  Zöld Kör elnevezésű klubot 2022.január 20.-án hoztuk létre. Célja a környezet és természetvédelem, a környezettudatos és egészséges életmód és táplálkozás terjesztése.

A klub mindenki számára ingyen látogatható! A tagok részére zárt csoportot hoztunk létre a facebookon, melyen keresztül a találkozók anyagait osztjuk meg.

Zöld kör összejövetelek időpontja: havonta egy alkalommal keddi napokon 17.30 órától 19.30 óráig (lásd. alul)

Helyszín: Kulturális Központ Fonyód, Ady Endre utca 17. Emeleti nagyterme

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A klubbal kapcsolatos kérdéseivel keresse:Kövecsesné Horváth Helgát a club vezetőjét a horvath2helga@gmail.com email címen.

Nyári idegenforgami időszak időtartama alatt szünetelnek az összejövetelek.

A 2024.- évben a klubfoglalkozásaink keddi napokon lesznek, ugyanis kinőttük a Kulturális Központ kistermét, és csak keddi napokon volt szabad hely a nagyteremben.

A dátumok a következők:  2024. január 10., február 16., március 05., április 02., április 30., május 28., alkalmanként 17.30-19.30.-óráig! 
Az első félévre több szakember előadót tervezünk meghívni, a környezet, természet és állatvédelem témakörének szakszerű bemutatása érdekében.  A honlapunk fő oldalán, és az alapítványunk facebook oldalán minden ilyen előadás előtt felteszünk egy tájékoztatót a meghívott előadó és előadásának témájával kapcsolatban.

 

 


2024.03.14 

A talajélet-kímélő, talajmegújító kertészkedésről tartott előadást alapítványunk környezetvédelmi klubjában Antal Balázs, a somogyvámosi Krisna-völgy biokertészetének főkertésze 2024. március 5.-én a fonyódi művelődési házban.

A képre kattintva elolvasható az előadásról készült blogbejegyzés is.

 

 


 

2024.02.06.

 

A mai napi Zöld Körön a Siófoki Állatmentő Alapítvány képviselői Vörös Zsuzsanna, a menhely vezetője, és társa Lajos Valéria tartottak előadást a felelős állattartás témakörében.

Az előadásról további részletek, és fényképek is megtekinthetők, a képre kattintva.

 

 

 

 


2024. 01. 10.

 


Az új év első találkozóján megbeszéltük a félévre vonatkozó terveinket, a meghívandó előadókat, az aktuális környezetvédelmi problémákat, és az etikai vegánság témaköréről is esett szó.
Kövecsesné Horváth Helga tartott egy rövid összesítőt a Zöld kör 2022.-évtől való működéséről.

 

 

 

 


2023. 12.06

 

A mikulásnapra esett Zöld Körünk egy új nagysikerű kezdeményezésnek adott most otthont. Mégpedig ezen a napon lehetőség volt használt ruhák csere-berélésére. A már megunt, vagy bármi más okból számunkra használhatatlanná vált ruhák, ismét örömet okozhattak az új tulajdonosának.
Szinte minden elhozott ruha "újgazdára" talált, ezért a jelenlévők eldöntötték, hogy rendszeresen megszervezik ezt az újrahasznosításról szóló programot.

 

 

 

 


2023.11.08

A Művelődési Házban 18.00 órától ismét találkozunk, mely során az alábbi témák lesznek:

Őszi/kora tavaszi szemétszedés megbeszélése, veszélyes hulladékok leadásának lehetőségei, lehetőségek használt ruháink leadására, felelősség az állatvilág iránt a hideg időszakban: madáretetés,a siófoki kutyamenhely gyűjtése,amiből sajnos sosem elég: hulladékanyagok kreatív felhasználása tekintettel az advent és a karácsony közeledtére, elavultnak számító hanghordozók utóélete: avagy környezetvédelem és a zene - vajon tényleg környezetkímélőbb a digitális, internetes zenehallgatás?

Ezekre a kérdésekre kerestünk választ és hívunk minden kedves Tagot és az újonnan érkezőket is!

 

 


 

2023.10.11.

 

A hosszú nyári szünet után, ismét találkoznak a fonyódi környezet, természet és állatvédelem elkötelezett hívei 2023.10.11.-én 18.00 órától a Kulturális Központban.

Minden új és régi érdeklődőt  is szeretettel várnak az Alapítványunk által létrehozott Zöld Kör klub szervezői! 

 

 

 

 


2023. 04. 05.

 

A mai alkalommal a ruhaipari termékek környezettudatos felhasználásáról volt szó, mely során a jelenlévők pár perc alatt készíthettek egy általuk hozott pamut pólóból egy bevásárló szatyrot is. 

 

 

 

 

 


2023. 03.08

A mai alkalommal  Lovizer Virág a Zöld Kör csoport vezetője, az egészséges és a környezetünket leginkább megkímélő táplálkozás szemléltetésére készített részben előttünk különféle magtejeket, és

édességeket, tejtermékek kiváltására alkalmas ételeket.

 

 

 


2023.02.08

 

A mai találkozó alkalmával felvetettük a településünk vonzáskörzetében tartandó ismételt szemétgyűjtés lehetőségét, mivel több helyen tapasztaltunk szétdobált hulladékot. Mivel a legutóbbi alkalommal a magas aljnövényzet miatt nem volt látható az összes szétdobált hulladék, indokoltnak tartottuk még március elején, a kizöldülés előtt megszervezni egy ilyen önkéntes munkát.

 

 

 

 


2023. 01. 11.

Új év új témák a Zöld Klubban

A Zöld Kör lelkes kis csapata az Új Év első alkalmán is szép taglétszámmal ült össze egy kötetlen beszélgetésre. Kezdésként egy még újdonságnak számító téma bevezetője hangzott el, amelynek bővebb megtárgyalása tavaszig időszerűen van jelen az életünkben. Ez pedig a téli lehangoltság, rosszabb esetben a depressziós tünetek, amelyek a lelket melengető Karácsonyi ünnepkör utáni hosszú téli, szürke napokban sújtják az amúgy jó kedélyállapotnak örvendő örök optimistákat is. A téma felvetődése után megegyezés született arról, hogy ez beilleszthető a Klub fő irányvonalai közé, hiszen az egészséges életmódhoz kapcsolódóan összegyűjtjük azokat a természetes gyógymódokat és módszereket, amelyeket mindenki nyugodtan kipróbálhat az egészséges lelkiállapot fenntartásáért.

Így például orvosi felügyelet nélkül is lehet vígjátékokat, kabarékat, komédiákat nézni, társasági életét élni, vicceket olvasni és minél többet nevetni. A teázók kipróbálhatják az idegrendszerre jó hatást kifejtő gyógyteákat, mint a citromfű, orbáncfű, kakkukkfű forrázata. Olaj formájában párologtatóba csöpögtetve a jázmint vagy a levendulát egy gyertyafényes relaxációval, meditációval lehet beilleszteni a komor hangulatú téli estékbe, amelyekbe számos örömet hozhat egy-egy hobbitevékenység művelése is. Ennek eredménye a környezetre is kihat: motiválhat másokat is, ötleteket adhat, vagy többen összegyűlve máris közösségé kovácsolódnak össze, ahol az öröm és egymás segítése, támogatása hatványozottan van jelen. A következő találkozóig pedig garantált a feltöltődés. Felmerült a testmozgás fontossága is, illetve a téma felelőse, Lakatos László természetgyógyász a légzéstechnikákra és a megfelelő, vitaminokban gazdag táplálkozásra is felhívta a figyelmet: a gyümölcsszezonban tartósítva elrakott gyümölcsök és zöldségek, azaz a lekvárok, kompótok, a savanyított káposzta és más erjeszthető zöldségek télen kiváló tápanyagforrások, de nem szabad elfeledkezni a jódról és a különféle vitaminokról sem, amelyek csak csekély mértékben vannak jelen a feldolgozott élelmiszerekben. A téma bővebb kitárgyalása, az egyénileg bevált módszerek még szót kapnak a következő alkalomkor is, így várjuk mindazokat az érdeklődőket, akik szeretnék megosztani tapasztalataikat, vagy önmaguknak van szüksége további ötletekre ahhoz, hogy hogyan lehet jó hangulatban eltölteni az időt a tavaszi jóidőig.

Érdemes még megemlíteni, hogy a szokásos év végi események kapcsán előre nem tervezett témák is felmerültek, mint például a tűzijátékozás, a helyi csendrendelet és a hétvégi zajforrások, illetve aktuálisan a karácsonyfák sorsa, és hogy mennyire környezettudatos a műfenyő. Ez még vitaindítónak is megfelelt, hiszen erről kis mértékben, de megoszlottak a vélemények: több oldalt megvilágítva más nézőpontok kerültek bemutatásra, de a fő érvelés mégiscsak az élő fenyőfák javára döntött. A fakivágások ellenzői is tudomásul vették, hogy a műfenyő mégiscsak a műanyagipar termékeként kerül az otthonokba, ahonnan azonban nincs „visszaút”, azaz újrafeldolgozási lehetősége, lévén, hogy különböző anyagból készült alkatrészei nem szétválaszthatóak, így ha az évek során elhasználódik, akkor a műanyag szelektív gyűjtőbe nem dobható ki. A kommunális szeméttel együtt pedig sajnos ugyanúgy a hulladékudvaron végzi, amellyel a környezetünket terheljük.

Ezen kívül szó esett az ajándékozásról, főleg a házikedvencek számára, így már a felelős állattartás témakörénél tartottunk. Ez a téma Klub számára kiemelten fontos, hiszen az Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány sok éve rendszeres adományozója a siófoki állatmenhelynek, ahonnan konkrét tapasztalatokat szerzünk az elhagyott, gazdátlan szerencsétlen sorsú állatokról, akiknek az élelmezés mellett éppúgy szüksége van a szeretetre és gondoskodásra, mint szerencsés társaiknak, akik házikedvencekként minden földi jóban vannak fürösztve, mint a család teljes jogú tagjai. A környezettudatosság tehát nem csak a környezetvédelemre és a felelős fogyasztói magatartásra terjed ki, hanem az ember az állatokhoz való viszonyára is. Ahol a szélsőségek éppúgy jelen vannak, mint a többi területen. Ezek megvitatása, a különböző érvek felsorolása az egészséges egyensúlyt segít megtalálni és tudatosítani, hogy ilyen területen is ítéletmentesen segítő szándékkal tudjunk mások felé fordulni és a személyes felelősség fontosságára felhívni a figyelmet. A Zöld Klub továbbra is nyitott közösség így szeretettel várja a hitvallásával egyetértő érdeklődőket bármelyik alkalomra. Az egyes alkalmak fő témái mindig előre meghirdetettek a Klub Facebook oldalán, amelyhez csatlakozni a zárt Facebook csoport tagfelvételi kérelménél lehet, Lovizer Virág adminisztrátornál.

Horváth Helga 
Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány

 

 


 

2022. 11. 23

 

 

 

A meglátogatott Som-i Hulladékfeldolgozóban kapott tájékoztatást beszéltük meg!

Az egész látogatásról külön cikk fog készülni.

 

 

 

 

 

 

 


 

2022. 10. 26

 

 

 

 

 

Ismét találkozunk, mely során a víz környezetbarát felhasználásáról lesz szó.

 

 

 

 

 

 


 

2022.09.28

Beszámoló a Zöld Kör találkozóról

A nyári szünet után újra indultak a fonyódi Zöld Kör összejövetelei.

 Szeptember 28-án alapítványunk tagja, Horváth Helga nyitotta meg az idényt egy szatyor szeméttel, amit szemléltetésnek hozott, témánk a szelektív hulladékgyűjtés volt. Lelkesen válogattunk és egymás közt cserélgetve kerestük a szelektív gyűjtésre vonatkozó jelzéseket. Helga különféle tájékoztató anyagokat is hozott, és már szervezi a közeli hulladék válogató üzem látogatását.

Tavaly már foglalkoztunk a szelektív gyűjtéssel, de most új dolgokat is megtudtunk. A végkövetkeztetés mindenképpen az lett, amiben egyetértés is született, hogy a megoldás a globális hulladék problémára nem a szelektív gyűjtés, hanem az igényeink felmérése, önmagunk megfigyelése és a fogyasztásuk mérséklése.


 

 

 

2022.09.28. Zöld Kör

 

 

 

A hosszú nyári szünet után ismét találkozunk, egy kicsit máshogyan a hulladékgyűjtésről...

 

 

 

 

 

 

 

 


 

2022.05.25. Zöld Kör

 

 
Ezen a héten utoljára találkozunk a nyár előtt.
Beszélhetnénk a légzésről, az egészségünkre gyakorolt hatásairól, különféle légzőgyakorlatokról.
És lezárásként várjuk az észrevételeket, ötleteket, az őszi folytatáshoz.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

2022.05.11 Zöld kör

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

2022.04.13. Zöld Kör

 

 

 

Ezen a héten szerdán még a múltkori 2022.03.30.-i témát folytatjuk, kóstolóval kiegészülve!

 

 

 

 


 

2022.03.30. Zöld Kör

 


 

2022.03.16. Zöld Kör

 


 

2022.03.02. Zöld Kör

 


 

2022.02.16 Zöldkör

 


 

2022.02.02. Zöld Kör - Program változás! -

 


 

2022.02.02. Zöld Kör

 


 

2022.01.19 Zöld Kör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail értesítést kérek a rendezvény​ekről, programokról és kiadványaikról

 

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

 
 
 

FACEBOOK OLDALUNK
 
 

 
 
ALAPÍTVÁNYUNK BLOGJAI
EGY HELYEN
 
 
ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSI LEHETŐSÉGE

Köszönjük, ha gondol ránk!

tovább

 
ADOMÁNYOK, FELAJÁNLÁSOK RÉSZÜNKRE!
Amennyiben támogatni szeretné tevékenységeinket, munkánkat megtudhatja a részleteket...
 

tovább

 
Az olvasósarok folyamatosan frissül
 
Az Olvasósarok oldal folyamatosan frissül. Ide kerülnek fel részletek Dörnyei Katalin könyveiből. Ezen kívül egyéb érdekességekből is ízelítőt kaphatunk.
 

tovább

 
Beszélgetések a kertben -videók


Kátai Piroska beszélget az Alapvető Emberi Értékekért Közhasznú alapítvány alapítóival: Dörnyei Katalinnal és férjével Lacival.
 

tovább

 
A környezet és természetvédelem, a környezettudatos és egészséges életmód és táplálkozás terjesztése céljából hoztuk létre a fonyódi ZÖLD KÖR klubot.
 

tovább